LED szalag RGB változatban

2019.08.01

A többszínű szalagok tekintetében ma már két alaptípusa létezik a színes LED szalagoknak ez az RGB és az RGBW. A két szalag felhasználása eltér egymástól így válaszuk is ketté.

RGB szalagok dekorációs célra

Ezek a szalagok elő tudnak minden színt állítani, de fő világításnak nem alkalmas, azaz a fehér színt előállítva nem megfelelő a fényereje. Ezt dekorációként alkalmazzuk. Vezérlés nélkül nem alkalmasak a feladatukra így mindig szükséges vezérlés hozzá.

RGBW szalagok dekorációs és fő világítási célra

Az RGBW fehér és RGB szalag ötvözete így tudjuk fő világításként is használni. Itt a fehér fényt nem előállítja/kikeveri, hanem tartalmaz a szalag csak fehér színű chip-et is.

Mindkét szalag családot ugyanazon elvek alapján állítjuk össze, viszont az RGB-hez RGB vezérlőt rakjunk az RGBW-hez RGBW-t!Minden RGB és RGBW szalagot 5 fm-enként be kell táplálni vezérlő jellel. Ez nagyon fontos az ilyen szalagoknál, mivel a jel gyengül a vezeték ellenállása miatt. jelen esetben a vezeték a szalag és minél hosszabb a szalag annál kevesebb vezérlő jel jut el a végére így előfordul, hogy a legtávolabbi pont más színben világít.

Minden színes szalag rendszerhez megfelelő teljesítményű vezérlő szükséges. A vezérlőt ahogy a fehérnél itt is be kell táplálni +20 százalék tápegységgel A vezérlő lehet fali érintős vagy rádiófrekvenciás távirányítós. Egy 10 fm-es rendszernél szükség lesz egy 144W-os vezérlőre és egy 170-200W-os tápegységre (A tápegységeknek meghatározott teljesítménye van és nem mindig olyan kapható, amire szükség van ilyenkor egyel nagyobbat kell választani).

A színes szalag vezérlések bonyolultabb része az amikor nem tudunk olyan vezérlőt választani amely elbírja az egész rendszert. Ilyenkor alkalmazunk erősítőket a rendszerbe. Ezzel gyakorlatilag növelhetjük a vezérlő terhelhetőségét. Minden erősítőt külön tápegységgel lássunk el. Ezen erősítők a vezérlő vezérlőjelét erősítik fel.

Példa: vezérelt színes LED szalag 20 fm nappali másodlagos dekor világítása (alkatrészigény)

LED tápegység 180W 12V 1 db, Vezérlő 144W távirányítós 1 db, LED szalag 14,4W/fm 20f m, erősítő 288W 12V 1 db, LED tápegység 180W 1 db

Ennél a rendszernél szükségünk lesz egy 288W-os erősítőre. (erősítők általában 144W és 288W) tápláljuk be tápegységgel a LED szalag teljesítményéhez mérten. Leegyszerűsítve 10 fm-et közvetlen a vezérlő fog vezérelni 10 fm-et pedig az erősítőn keresztűl. Így a vezérlőhöz szükség lesz egy 180W-os tápegységre az erősítőnek meg legalább 180W-osra.

Arra figyeljünk, hogy a nagy teljesítményű tápegységek ventilátoros hűtésűek, ami zavaró lehet egy nappaliban. Ez esetben bontsuk fel a rendszerünket több erősítősre és alkalmazzunk kisebb nem ventilátoros tápegységeket. Minden RGB és RGBW szalag okosítható, amely egy Wifi-s vezérlő segítségével megtehető. ami után akár telefonról is állíthatjuk a színeket.