LED szalagokról egy szösszenet.

2019.08.01

A legsokoldalúbban alkalmazható világítástechnikai termék a LED szalag. 

A szalagok egy vékony és hajlékony Nyák lemezre ültetett LED chip-ekből állnak. Az egyszínű fehér szalagok mellett igen keresett termék az úgynevezett RGB vagy színváltós szalagok. De a két technológia ötvözete is megjelent az RGBW-ben.

LED szalag rendszerek alapvető elemei:

  • LED tápegység ez adja meg a rendszerhez szükséges feszültséget.
  • LED szalag vezérlés, gyakran erősítővel és vezérlővel együtt értjük. Színes szalagoknál ez vezéreli a színeket.
  • Maga a LED szalag, amely lehet IP védett vagy IP nem védett.
  • LED sín-ek, ezek biztosítják a szükséges hűtést.

A fent említett három alaptípusból az egyszínű típus a legrégebbi ez volt legelőször (emlékszem amikor 6-7 éve mutatták először a csodájára jártunk, de elképesztő ára volt.), majd kifejlesztették az RGB szalagokat, amelyek a benne található Red, Green és Blue chip-ekkel különböző színeket képesek létrehozni. Mivel az RGB szalagok nem alkalmasak fő világításként csakis dekorációnak így igény keletkezett olyan szalagokra, amelyek fehér színű fénye sokkal erősebb és alkalmazható fővilágításnak. Az RGBW szalag a fehér és az RGB szalag ötvözete.

Ip védettség fontos a szalagok tekintetében. Az IP védett szilikon borítású szalag (IP65) alkalmas kültéri vagy vizes helyiségekbe. Az IP nem védett (IP20) nem alkalmazható vizes helyiségekben pl.: fürdőszoba.

A sok népszerű terméktípus mellett megjelennek az újabb magasabb hatékonyságú szalagok is. A szalagon elhelyezett Chip-ek a teljesítményt és a leadott fénymennyiséget befolyásolják. Figyeljünk arra, hogy a LED szalagok megadott fényáram(lumen) adatai mindig egy fm-re vonatkoznak. A LED szalagok 12V-os és 24V-os változatban elérhetőek. A 12V működtető feszültségű LED szalagok népszerűek áruk és alkatrész szortimentjük miatt. A 24V-al működő rendszer energiatakarékos ugyanolyan megvilágítás mellett feleannyit tud fogyasztani.

A tervezésnél először mindig álmodjuk meg mit is szeretnénk a kivitelezés végén látni. A technológia kivitelezése igen egyszerű és számos LED szalag típus és alkatrész áll rendelkezésre, minden világítási kép és feladat megoldható vele.

A szalagok hűtéséről a sínek gondoskodnak. A LED szalag sínek alumínium profilok, amelyek széles szortimentje lehetővé teszi, hogy alkalmazzuk a szalagokat bármire, legyen az rejtett világítás vagy lépcsőmegvilágítás esetlegesen talajba süllyesztett megoldás. Süllyesztett, felületre szerelhető U profil, sarokba szerelhető 45 fokos vagy 30/60 fokban sarokba beépíthető szinte minden gyártó kínálatában létezik. A sínekben meghatározott helyünk van, nézzük meg hogy milyen szélességű szalagot akarunk belerakni (8 vagy 10 mm). IP védett szalagot ne alkalmazzunk sínekben ugyanis a hűtés a szilikon borítás miatt nem lesz megfelelő. Síneket általában opál előlappal látunk el ennek ooka a homogén fény biztosítása.