Színvisszaadás

2019.08.02

TUDTAD-E?

Színvisszaadás: Jellemzi azt a színhatást, melyet egy fényforrás fénye egy színes felületen előidéz. A színvisszaadási index az a mérőszám, amely megmutatja, hogy a színminták színe milyen mértékben változik meg a referenciasugárzóval (ez általában egy normál izzó) megvilágított színükhöz képest. Jelölése: Ra.

A fenti kép megmutatja a különböző színvisszadású fényforrásokkal megvilágított tárgy színbeli eltéréseit!

Ez nagyon fontos világítástechnikai paraméter ugyanis ha egy ruházati üzletben nem megfelelő világítást használnak akkor a ruhák színeit másként látva lehet hogy nem szép ruhát választunk.

Ezen paraméterre képek megvilágításánál és minden olyan helyen szükséges figyelnünk ahol alapvetően szükség van a jó színfelismerésre.

Érdekességképpen elmondanám hogy a közvilágításban használt Nátrium izzók színvisszaadása nagyon rossz (2-es értékű) emiatt van az hogy a nátrium izzó fénye alatt a kéket zöldnek láthatjuk. Mindez a fényforrás technológiájából fakad. A nátrium izzó egy nagy fényhasznosítású izzó, csak sajnos a jó hatékonyság a színvisszaadás kárára megy. Viszont közvilágításban ez gond nélkül használható.